کوره صنعتی محفظه ای است که برای گرمایش، ذوب، یا پختن مواد مختلف تا دمای مشخص استفاده می شود کوره می گویند. کوره ها بر اساس توان گرمایی و ظرفیت باری به دو نوع کوره های صنعتی و کوره های خانگی تقسیم بندی می شوند. این کوره ها میتوانند در اندازهها، شکلها و قابلیتهای مختلف طراحی شوند تا به نیازهای ویژهی هر صنعتی پاسخ دهند.
5- کوره قوس الکتریکی
یکی دیگر از انواع کورههای ذوب، کوره صنعتی قوس الکتریکی(Electric Arc Furnace) است که به صورت مخفف EAF نامیده میشود. کورههای قوس الکتریکی، از طریق ذوب شدن بار کوره توسط قوس الکتریکی ایجاد شده بین الکترودهای گرافیتی و بار فلزی، کار میکنند. در این روش، ابتدا آهن اسفنجی تولید شده در فرایند احیای مستقیم درون کوره قوس الکتریکی ریخته میشود تا ذوب گردد. دمای این کورهها به حدی است که در همان ذوب اولیه فولاد با درصد کربن نسبتاً پایین تولید میشود. سپس فولاد تولیدشده درون کوره پاتیلی ریخته میشود تا در آنجا عملیات آلیاژسازی انجام شود. این عملیات شامل تنظیم کردن میزان کربن، اضافه کردن عناصر آلیاژی و یکدستسازی ترکیب فولاد است.
این کورهها اندازههای متفاوتی داشته و در ایران به صورت کورههای قوس الکتریکی سنتی (تخلیه از ناودان) و EBT (تخلیه از کف) استفاده میگردند. دمای ذوب و تخلیه در این کورهها در حدود ۱۶۰۰ درجه و در بعضی از کورههای آزمایشگاهی گاهی دما به ۳۰۰۰ درجه سانتیگراد میرسد.
مهمترین مواد اولیه برای تولید فولاد و چدن در کورههای قوس الکتریکی عبارتند از آهن قراضه ، آهن اسفنجی، شمش چدن کوره بلند، فرو آلیاژهای آهک و فلورین میباشد. در ایران عمدتاً از آهن قراضه و از آهن اسفنجی به صورت گندله یا خشته استفاده میگردد که میتواند به دلیل فراوانی واحدهای احیای مستقیم با توجه به در دسترسبودن منابع گاز طبیعی در ایران باشد.
کورههای قوس الکتریکی سرعت و دقت بالایی دارند و در کارخانجات بزرگ ذوب فلزات مورد استفاده قرار میگیرند. این کورهها برای ذوب فلزاتی با دمای ذوب بالا مورد استفاده قرار میگیرند. بنابراین برای فلزاتی با دمای ذوب پایینتر نظیر آلومینیوم و منیزیم معمولاً کاربرد ندارند. برای ذوب تیتانیوم و فولاد، از کورههای صنعتی قوس الکتریکی استفاده میشود.
